Våra kunder

Vinterrenovering i mästarklass

asiakas-kuukasjarvi

Pentti Kuukasjärvi från Uleåborg är nog bekant för de flesta med friidrottsintresse. Den här trestegshopparen har sju guld från finska mästerskap, 40 Finnkamper och såväl EM-tävlingar som OS i sin meritförteckning. Nuförtiden blir det mindre idrottande, men med utflugna barn och ett stort hus att sköta underlättar det att ha bra grundkondition. Epitetet god kondition kunde dock inte användas för att beskriva taket på makarnas L-formade hus. Nordisk Takexpress gavs därför i uppdrag att renovera det. Arbetet utfördes under vintern vilket – tvärtemot vad många tror – inte utgjorde något större hinder.

– Tegeltaket hade fått takmossa, det var nött och med tiden hade en del tegelpannor gått sönder, något var tvunget göras. Jag tittade på när Nordisk TakExpress renoverade två hus längre ned på gatan och på ett par, tre dagar såg det ut att bli klart. Material flyttades med lyftkran och alla verkade veta sin uppgift, säger Pentti.

– Innan arbetet började på vårt hus utförde de en noggrann bedömning av takets tillstånd och behov. Det stod snart klart att vi hade att välja på en renovering eller ett helt nytt tak. Innertaket var ännu i gott skick, men det läckte lite i girarna.

Tegelpannorna kom till tomten med lyftkran

– Strax före jul, närmare bestämt den 11:e december, började gänget från Nordisk TakExpress att ta bort det gamla taket. Här är det ju becksvart vid den tiden på året, men Nordisk TakExpress hade så pass bra belysning på arbetsplatsen att de arbetade obehindrat, säger Pentti.

– Redan när de tog bort takpannorna märktes det hur effektivt allt går när man arbetar med god planering och rätt maskiner. På lyftkranen fanns en skopa i vilken de slängde de gamla tegelpannorna. Skopan tippades sedan direkt i kranbilens flak, och tro det eller ej, på två timmar var taket rensat. Ny träläkt byggdes med dubbel lodrät konstruktion. På så vis åstadkom man en liten behövlig rätning och konstruktionen höjdes med en takfotsbräda. Takbeläggningen hör till stomkonstruktionen och trots att det var en hel del olika arbetsfaser var det nya underlaget på plats redan samma dag.

Målning av gavel- och takutsprång

– Den andra dagen monterades den nya stegen, takbryggor, snörasskydd, takrännor och stuprännor. Samtidigt flyttade man antennen från mitten av taket till gaveln på huset, på så sätt slapp man göra hål i taket. Några sysslor blev dock kvar att göra till våren, för när det är minusgrader lämpar det sig inte att måla brädorna på gaveln och takutsprånget. Killarna lovade dock att komma tillbaka för att fixa jobbet i vår om jag inte föredrog att göra det själv. I det senare fallet, alltså om jag skulle bli ivrig och få för mig att måla själv, erbjöd de sig att komma förbi med färgen åt mig. Om vi utelämnar den lilla detaljen så gick renoveringen väldigt snabbt, konstaterar Pentti med ett leende.